Архитектура и Интериорен Дизайн | Архитект Бургас

Архитект в Бурас | Porta doors | покривни прозорци | Velux


Радостно е, че световните тенденции определено навлизат и у нас. Има доста фирми, които предлагат възможно най-актуалните колекции на най-добрите производители в света. Когато говорим за водещ дизайн известно е, че става въпрос за италианския. Интересно е, че модните тенденции показани на панаира в Милано, проведен наскоро, биха могли да се видят вече в България, предоставени с пълната им сила.
Характерни са новите технологии, свързани с изработването на мебели, които са с цел да се подобри не само визията, начина, по който ще изглежда съвременния дом, а и с цел да се подобри неговото качество, неговата стойност, което също е важно за клиентите.

Конкретно, при мебелите за кухня, се наблюдават нови, аван­гардни решения - например, до скоро шкафовете в кухнята бяха вертикално разположени, сега все по-актуален става разле­тият дизайн, хоризонталното насичане на мебелите, подчертано с тънки ивички метал и т.н. Използването на метала вече е факт от доста години, но новото при него е премереността в използването му.
В момента тенденцията е дозиране между използването на дървесината и пластмасата като детайли при изработка на мебели. Лично мен това ме радва, защото в един дом не може да не присъства дървото като материал. Имаше тенденция, която отшумя, а именно използването на метал, стъкло и камък.

Това е една изключително студена композиция, която прави до­ма студен и създава дискомфорт. Използването на метала и стъклото придават съвременно звучене и когато това се дозира правилно, в комбинацията с подходящ текстил и солидна
дървесина, която създава топлината - задължителна за един дом, тогава вече нещата стават перфектни. Беше актуално използването на черешова дървесина, след това премина периодът на използването на много тъмна дървесина позната като "венге". Напоследък има тенденция да се използва дървесина, наподобяваща избелен дъб или избелена череша, които много приятно се съчетават с метал и стъкло. За меката мебел е характерна изчистена и правоъгълна форма и много широки стъпки. Може би това е свързано с желанието, необходимостта на хората за нещо солидно, което да ги прегърне, когато се приберат вечер уморени след работа.
2. Как според Вас българските архитекти и дизайнери се вписват в съвременните тенденции?
Ние, специалистите по Interior design се учим в движение, защото нашето образование не беше подготвено за новите технологии и се учехме от списания и каталози, с които сме имали възможността да работим. Информацията е огромна и търсещите биха могли да достиганат до едно доста високо дизайнерско ниво. Малко от нас имат възможността да пътуват и видят лично. За мен би било голямо предизвикателство да отида да видя японския дизайн. В него има много технология, страшно много електроника, много елементи, които са като
екстра - за улеснение на бита.
Аз получавам много информация от списания за обзавеждането в Русия. Бих казал, че хората там са широко скроени и дават страшно много пари за интериор, за разлика от хората от Запада, които не харчат пари за това домът им да изглежда скъп, луксозен или представителен, а са ръководени от необходимостта. За българите е по-различно, ние обичаме да е хубаво, марково, понякога и по-скъпо, но модерно. Впечатлен съм от интериорния дизайн в Русия. Те имат смели решения и е явно, че клиентите успяват да им дадат свобода, което е отговорност и предизвикателство. В България има все още страх, в това отношение.
Лично аз съм щастлива, че мога да убедя клиентите ми да се доверят, на основа на моите знания, опит, удоволствие от работата и желанието ми да създам място, където да се чувстват добре.

Кои са модерните цветове за аксесоари и предмети за бита в интериора?
Характерни са етно мотивите, цветните камъни и осветлението, което присъства навсякъде. Наблюдава се появата на яркия цвят на фона на монохромната гама, която е превзела всички мебели: от бледо екрю, жълто до сиво. На този фон, който като цяло обхваща интериора, се слага един контрастен червен аксесоар, в цялата му гама - от алено, бордо до английско червено, което е близко до кафявото. Определено червено е цветът, който се откроява в съвременния интериор. Червеното е цветът, който атакува нашите възприятия, той е агресивен цвят, който мобилизира и активизира. Интересен е с тази си функция и може би имаме нужда да бъдем пробудени от някаква меланхолия или някакъв прекалено забързан ритъм. Човек има нужда да се събуди, стресне и да си каже : "Имам нужда от почивка, от промяна".
Може би този червен светофар при мебелите трябва да заработи, за да можем да даваме спирачки, когато е нужно и да постигаме набелязаните цели.
4. Какво бихте казали на нашите читатели в заключение?
Това, което мен много ме радва е, че в България хората започнаха да осъзнават ролята на специалиста по интериорен дизайн и в последствие започнаха да му се доверяват и да се допитват до неговото мнение.
Аз се занимавам с проектиране и дизайн от години, запозната съм с всички проблеми, които може да срещне човек, обзавеждайки своя дом. Хубавото на специалистите като нас е, че бихме могли да бъдем полезни с отговори на въпроси, почерпени от нашия опит, да обогатим представата на клиентите как би могъл да изглежда домът им, да им спестим много време и пари.
Бих приканила хората да се обърнат към специалистите, за да могат да се докоснат до всичките тези нови неща, защото ние сме се погрижили да донесем актуалното от най-добрите места в света, за да ги запознаем, да им ги предложим и те да могат да ги имат в къщите си.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!